do 1 april 2021
01-04-2021 t/m 30-04-2021

Expositie Batik uit Lasem

Lasem, the  forgotten heritage oftewel: Het vergeten erfgoed van Lasem

 Gedurende de maand april staat Indonesie centraal. Van 1 tot 30 april is een expositie over handgemaakte batik uit het plaatsje Lasem in Midden Java georganisserd door Stichting Hibiscus in samenwerking met de Indonesische Ambassade in Nederland, Rumah Budaya Indonesia in Den Haag en CultuurSpoor Best. Met de expositie willen wij kunst van Batik uit Lasem onder aandacht brengen.

Lasem is een kleine oude stad in Midden-Java op ongeveer 110 kilometer van Semarang, de hoofdstad van Centraal Java. De stad wordt beschouwd als een voorbeeld van hoe verschillende culturen (de Chinese en de Javaanse) harmonisch kunnen samenleven in een gebied. De Chinezen vestigden zich meer dan 200 jaar geleden in Lasem. Door de vele Chinese huizen (Peranakan-stijl) en tempels wordt de stad ook wel The Little Tiongkok of Le Petit Chinoise genoemd. Naast de Chinese en de Javaanse cultuur zijn er ook nog invloeden uit Europa te vinden, bijvoorbeeld in oude huizen in Indische stijl.

 

Praktische info

Hier vind je de opnames van de expo door Omroep Best met beelden van de expo, ondersteund door interviews met nadere uitleg.